SAĞLIK TURİZMİ

Sağlık Turizmi Nedir?

Kişilerin bir takım sebepler dolayısıyla çeşitli tedavileri görmek üzere başla ülkeleri ziyaret etmesidir. Bu nedenler; kişinin ülkesinde medikal hizmetlerin pahalı olması, gidilmek istenen ülkede kur farkı dolayısıyla bu hizmetlerin daha düşük fiyatlara sağlanması, gidilecek ülkenin medikal hizmetlerinin kalitesinin kişinin kendi ülkesinden yüksek olması, hem turizm hem sağlık hizmetlerinden aynı anda yararlanma isteği olarak sıralanabilir.

Sağlık Turizmi Teşvikleri Nelerdir? 
Sağlık turizmi yapan hastane, sağlık kuruluşu, sağlık turizm acenteleri için özel olarak düzenlenen ve sektörü geliştirmek için verilen destekler şeklinde tanımlanabilir. Bu destekler aşağıdaki görüldüğü gibidir.

1) Ürün-Hizmet Tescil Desteği

Ürünün/hizmetin yurtdışında tescil ettirilmesine ilişkin bütün giderler karşılanır.

2) Marka Yurtdışı Tescil ve Korunma Desteği
Yurtiçinde tescil ettirilmiş markanın yurt dışında tesciline yönelik bütün giderler ile markanın yurtdışında korunmasına ilişkin hukuki danışmanlık giderleri karşılanır.

3) Rapor ve Yurtdışı Şirket Alımına Yönelik Danışmanlık Desteği
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi şirketleri için %60 oranında ve yıllık toplam en fazla 100.000 ABD doları olmak üzere, işbirliği kuruluşları için %70 oranında ve yıllık toplam en fazla 300.000 ABD doları olmak üzerinde destek sağlanır.

4) Belgelendirme Desteği
Ön tanı merkezi ya da ofis açılışına ve/veya işletilmesine yönelik hazırlanması gereken belgelerle alakalı harcamaların desteklenmesini
a) Müracaat ve doküman inceleme giderleri,
b) Belgelendirme tetkik giderleri,
c) Belge kullanım ücretleri,
ç) Zorunlu kayıt ücretleri,
d) Danışmanlık giderleri,
e) Eğitim giderleri,
f) Gözetim giderleri,
g) Yenileme giderleri,
ğ) Test/analiz giderleri

h) Danışmanlık/eğitim giderleri

Her bir belge için en fazla 15.000 ABD Doları tutarında destek verilir.

5) Yurt Dışı Tanıtım Desteği
Yurt dışında düzenlenen fuar, kongre, konferans ve/veya bağımsız tanıtım programı kapsamında yapılan tanıtımlarla alakalı sponsorluk, reklam, tanıtım, danışmanlık, katılım ve organizasyon giderleri; sağlık kuruluşları veya sağlık turizmi şirketleri için %50 oranında ve yıllık toplam en fazla 300.000 ABD doları olmak üzere, işbirliği kuruluşları için ise %70 oranında ve yıllık toplam en fazla 500.000 ABD doları olmak üzere desteklenir.

6) Organizasyon Desteği
Sağlık kuruluşları, sağlık turizmi şirketleri ve işbirliği kuruluşlarının yurt dışında düzenledikleri fuar, kongre veya konferanslarla alakalı katılım maliyetleri; faaliyet başına %70 oranında ve en fazla 15.000 ABD doları tutarında desteklenir. Bu destek bir takvim yılı içerisinde en fazla 10 kez alınabilir.

7) Arama Motoru Desteği
Sağlık kuruluşları, sağlık turizmi şirketleri ve işbirliği kuruluşlarının arama motorlarına ilişkin reklam ve tanıtım giderleri; %50 oranında ve yıllık en fazla 100.000 ABD doları tutarında desteklenir.

8)Yurt Dışı Birim Desteği
Yurt dışında açılan tesis ve mağazaların kira giderleri 4 yıl süresince karşılanır. Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi şirketleri her bir tesis başına %60 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD doları tutarında, işbirliği kuruluşları her birim başına %70 oranında ve yıllık en fazla 300.000 ABD doları tutarında destek alır.

9) Ticaret Heyeti ve Alım Heyeti Destekleri,
Her katılımcının ulaşım ve konaklama giderleri ile programa ilişkin reklam, pazarlama, danışmanlık, tanıtım ve organizasyon giderleri %70 oranında ve program başına en fazla 150.000 ABD doları tutarında desteklenir.

10) Danışmanlık Desteği
Sağlık kuruluşları veya sağlık turizmi şirketlerinin Ekonomi Bakanlığının ön onay verdiği konularda satın aldıkları danışmanlık hizmetlerine ilişkin giderler %50 oranında ve yıllık en fazla 200.000 ABD doları tutarında karşılanır.

11) Hasta Yol Desteği
Sağlık kuruluşlarının, getirdikleri hastaların uçuş giderleri %50 oranında karşılanır. Tedavi masraflarının %20’sine ve hasta başına 1.000 ABD dolarına kadar destek verilir.

12) Acenta Komisyon Desteği
Sağlık turizmi ve eğitim sektörlerinde ülkemize uluslararası hasta veya öğrenci getirilmesine yönelik acentalara yapılan komisyon harcamaları için destek verilir.

13)Yurtdışına yönelik olarak yurtiçinde gerçekleştirilen tanıtım ve eğitim faaliyetlerinin desteklenmesi
Yurtdışından davet edilen akademisyen/uzman/ilgili kişi veya kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımı ile yurtdışına yönelik olarak yurtiçinde düzenlenen tanıtım ve pazarlama/eğitim etkinliklerine yönelik giderlerinin desteklenmesidir.

14) Yarışma ve Etkinlik Desteği
TİM(Türk İhracatçılar Meclisi) veya Birlik tarafından; döviz kazandırıcı hizmet sektörlerinin rekabet gücünün geliştirilmesine, sektörün hizmet standartlarının arttırılmasına ve uluslararası alanda markalaşmasına yönelik olarak düzenlenen yarışma ve etkinliklere ilişkin giderlerin desteklenmesini kapsar.

15 Bireysel fuar katılım desteği,
Sağlık turizmi, bilişim, eğitim, film ve yönetim danışmanlığı sektörlerinde aktif olan kurumların ve işbirliği kuruluşlarının yurtdışında düzenlenen fuar, kongre, konferans, seminer, festival, film marketleri gibi etkinliklere bireysel katılımlarına ilişkin katılım giderlerinin desteklenmesini ifade eder.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You cannot copy content of this page